پولیپ بینی توده هایی خوش خیمی است که معمولا در بینی رشد می کند. پولیپ بینی در یک طرف یا هر دو طرف بینی ایجاد می شود و گاهی ممکن است این توده ها بدخیم (سرطانی) شوند. این توده ها یا در بدو تولد در بینی وجود دارد یا بعداً در طول دوران زندگی فرد ایجاد می شود. پولیپ بینی معمولاً در کودکان بسیار نادر است.
انواع توده های بینی چیست؟
اغلب اوقات، ما علت توده های بینی موجود در کودکان را نمی دانیم. برخی از انواع توده های بینی که قابل درمان است شامل موارد زیر می باشد:
پولیپ بینی: پولیپ بینی مانند شاخه انگور داخل بینی رشد می کند و موجب انسداد بینی، آبریزش، کاهش حس بویایی، خرناس و آپنه در خواب می شود. این موارد اغلب در بیماران فیبروز کیستیک مشاهده می شود.
کیست سینوس: کیست های به وجود آمده در سینوس در اغلب موارد هیچ علامتی ندارند و فقط با معاینه و گرفتن عکس مشاهده می شود. گاهی این کیست ها می توانند فرد را دچار مشکلاتی مانند سردرد، گرفتگی بینی و در موارد شدیدتر از بین بردن استخوان فک، مشکل دوبینی و تخریب دیواره بینی به وجود آورد.
تومورهای بینی: به ندرت ، بینی می تواند تومورهای خوش خیم یا بدخیم ایجاد کند که از لایه بینی یا سینوس ها ناشی می شود. به طور غیر معمول، تومورها می توانند از ساختارهای همجوار بوجود آمده و در بینی گسترش یابد.
آنژیوفیبروم نازوفارنکس نوجوان: این یک نوع خاص از تومور خوش خیم است که در مردان قبل از بلوغ و بزرگسالی شایع تر است و می تواند باعث خونریزی مکرر بینی شود.
شکل پولیپ بینی
پولیپ بینی از نظر اندازه می تواند متفاوت باشد. آنها می توانند به رنگ زرد، خاکستری یا صورتی باشند. هر پولیپ تقریبا به شکل اشک می باشد و هنگام رشد کامل مانند انگور روی ساقه به نظر می رسند.
پولیپ های بینی بزرگ می توانند راه بینی را مسدود کرده و باعث ایجاد علائمی مانند مسدود شدن راه تنفسی در بینی یا از بین رفتن حس بویایی و چشایی می شود.
این علائم شبیه به علائم مانند سرماخوردگی است. با این حال، سرماخوردگی معمولاً در طی ۲-۱۴ روز بهبود می یابد، در حالی که علائم ناشی از پولیپ های بینی خود به خودی برطرف نمی شوند.
چه عواملی موجب به وجود آمدن پولیپ بینی می شوند؟
هنوز مشخص نیست که چه عاملی باعث پولیپ بینی می شود. به نظر می رسد که در اثر التهاب (قرمزی و تورم) در قسمت داخلی مسیر داخل بینی و سینوس ها (غشای مخاط) ایجاد می شود. مشخص نیست چه چیزی باعث این التهاب می شود. چندین عامل وجود دارد که خطر ابتلا به پولیپ بینی را افزایش می دهد. این عوامل شامل:
- آسم : یک بیماری طولانی مدت است که می تواند باعث ایجاد خس خس و نفس شود.
- رینیت آلرژیک : گرد و غبار یا خز حیوانات باعث علائم سرماخوردگی، مانند عطسه و بینی می شوند.
- فیبروز کیستیک : شرایطی که ریه ها و دستگاه گوارش با یک مایع چسبنده درگیر می شوند.
- عدم تحمل آسپیرین : در برخی مواقع مصرف آسپرین می تواند مانند عوارض مانند بثورات پوستی، خارش پوست، عطسه، آبریزش بینی به وجود آورد. برخی از افراد مبتلا به حساسیت به آسپیرین نیز واکنش مشابهی با سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن دارند.
اگر پولیپ بینی در سینوس های یا در نزدیکی آن ایجاد شود، ممکن است باعث عفونت سینوس شود، در نتیجه موجب بروز درد در صورت خواهد شد.
*اما باید توجه داشت که پولیپ بینی سرطانی نیست و خطر ابتلا به سرطان بینی را در آینده افزایش نمی دهد.
پولیپ بینی چه زمانی خطرناک می شود؟
زمانی که توده های بینی رشدهای غیرطبیعی پیدا کنند و عاملی برای بروز درد، رینوره (آبریزش بینی)، انسداد بینی، خونریزی یا از بین رفتن آناتومی موضعی بینی باشند که بدون درمان باقی مانده است.
پولیپ بینی چگونه تشخیص داده می شود؟
زمانی که به یک جراح بینی در کرج مراجعه می کنیم، پزشک تاریخچه کلی ما را مورد بررسی قرار می دهد و داخل بینی را به طور دقیق معاینه می کند. ممکن است از یک اسپکولوم برای مشاهده نمای بهتر بینی استفاده کند و در بعضی موارد ممکن است از یک دوربین فیبر نوری منعطف برای ارزیابی کل حفره بینی تا قسمت پشت بینی (نازوفارنکس) استفاده شود. این کار بدون نیاز به بیهوشی عمومی در کلینیک قابل انجام است. بعضی اوقات، مطالعات دیگری لازم است مانند سی تی اسکن یا MR انجام شود. در برخی مواقع، برای کمک به تشخیص بافت بینی، باید بیوپسی انجام شود تا به شناسایی نوع توده کمک کند.
مشکلات به وجود آمده بر اثر پولیپ بینی در کودکان
اگر پولیپ بینی منجر به انسداد بینی شود، با گذشت زمان این مساله می تواند بر کیفیت زندگی و خواب کودکان تأثیر بگذارد. همچنین علائمی مانند تنفس دهانی، خروپف، آپنه خواب، التهاب مکرر بینی و سینوس ها، التهاب گوش میانی و کاهش شنوایی وجود داشته باشد. انسداد بینی و رینوره (آبریزش بینی) نیز بر سلامت گوش و شنوایی وی تأثیر می گذارد، زیرا مسیر تخلیه گوش میانی از طریق پشت بینی است. تومورهای بینی اگر به رشد خود ادامه دهند می توانند موجب خونریزی شده و به ساختارهای اطراف آسیب برسانند. ممکن است در صورت وجود این علائم، توده بینی بزرگ شده یا ملتهب با عمل جراحی برداشته می شود.
درمان پولیپ بینی
پولیپ بینی اغلب با داروهای استروئیدی قابل درمان است. جراحی ممکن است برای پولیپ های بزرگتر و برای کسانی که به دارو پاسخ نمی دهند توصیه شود.
- اسپری و قطره استروئید
اگر فرد یک یا چند پولیپ کوچک داشته باشد، پزشک ممکن است قطره بینی یا یک اسپری بینی که حاوی داروی استروئیدی (کورتیکواستروئیدها) است، تجویز کند. این می تواند التهاب بینی را کاهش داده و پولیپ را کوچک کند.
- عمل جراحی
در صورت نیاز به جراحی بینی برای برداشتن پولیپ بینی توصیه می شود:
- علائم به درمان با استروئید پاسخ نمی دهند.
- فرد با وجود درمان با استروئیدها بازهم علائم پولیپ بینی دارد.
- به دلیل وجود پولیپ ها مانند آپنه خواب انسدادی یک وضعیت ثانویه جدی تری ایجاد شده است.
کلام آخر
پولیپ بینی زائده های گوشتی هستند که داخ بینی رشد می کنند. علت ابتلا به پولیپ بینی به طور دقیق مشخص نیست اما برخی عوامل می تواند در به وجود آمدن پولیپ بینی موثر باشد.
با توجه به مطالبی که در ارتباط با تعریف پولیپ بینی و علائم آن این نوشتار بیان شد اگر فکر می کنید به پولیپ بینی مبتلا هستید بهتر است به یک متخصص گوش حلق و بینی در کرج مراجعه کنید تا پزشک با معاینه بالینی وجود این پولیپ را تائید کنید تا در صورت نیاز هر چه سریع تر جهت درمان آنها اقدام کند.
۰ دیدگاه