یکی از مشکلات شایع که برای بعضی از افراد بعد از جراحی بینی ممکن است رخ دهد، از دست دادن حس بویایی پس از جراحی بینی می باشد. به طور معمول این مشکل گاهی به گونه ای تشخیص داده می شود که شخص هیچ گونه حس بویایی ندارد. در این مقاله قصد داریم به تاثیرات جراحی بینی بر حس بویایی بپردازیم.
چرا حس بویایی در زندگی مهم است؟
شاید بعد از جراحی بینی و از بین رفتن حس بویایی، با خودتان بگویید مشکل آنقدر جدی نیست. اما با کمی دقت می توانید متوجه شوید که بویایی از مهم ترین حواس پنجگانه هر انسانی می باشد. درک و طعم مزه مواد غذایی، رابطه مستقیمی با حس بویایی دارد. اگر حس بویایی از بین رود باعث به وجود آمدن مشکلات روحی در شخص می شود. در حقیقت این اختلال تنها به روحیه فرد آسیب نمی زند، بلکه سیستم ایمنی فرد را نیز درگیر می کند. هنگامی که غذایی فاسد می شود یا جایی آتش می گیرد، این حس بویایی می باشد که شما را نسبت به اتفاقات آگاه تر می کند.
تاثیر مستقیم جراحی بینی بر حس بویایی ناشی از چه چیزی می باشد؟
خیلی کم پیش می آید که فردی بعد از جراحی بینی درگیر اختلال و مشکل در حس بویایی شود. اگر هم چنین مواردی پیش آید، این اختلالات کاملا موقتی می باشند و دو ماه بعد از عمل زیبایی برطرف می شوند. خوب است بدانید سلول های بینی در سقف بینی قرار دارند. هنگامی که مولکول های مربوط به بوییدن به سمت بالا می رسند موجب تحریک سلول های بویایی می شوند و شخص می تواند بو را احساس کند. اگر در مسیر مولکول های بو انسداد هر چند کوچک وجود داشته باشد فرد نمی تواند بو را حس کند.
پس جراحی زیبایی بینی، داخل بینی کاملا متورم می شود، ممکن است این تورم در روند و مسیر سلول های بویایی خلل وارد کند. در حقیقت راه رسیدن مولکول ها را می تواند مسدود کند. در این گونه مواقع هر اندازه میزان ورم کاهش یابد، حس بویایی به وضعیت قبلی خود بر می گردد.
در این مدت باید از سرم شستشو برای شستشوی بینی استفاده کنید. اگر درون بینی لخته وجود داشته باشد با استفاده از این سرم برطرف می شود. امکان دارد متخصص زیبایی اسپری کورتن را به بیمار توصیه کند.
عملکرد سیستم بویایی چگونه می باشد؟
همانطور که می دانید گاهی اوقات جراحی بینی بر سیستم بویایی تاثیر می گذارد. حس چشایی و بویایی، دو حس تشخیصی در انسان محسوب می شوند. در داخل بینی هر فرد، رشته های بسیار ریز و منظمی وجود دارد که به عصب بویایی متصل می باشند. عصب بویایی، دارای سلول های تشخیص دهنده بو می باشد.
احساس بو در هر فرد، هنگامی ایجاد می شود که مولکول های رایحه به رشته های عصبی و عصب بویایی می رسند. در این شرایط حس بویایی فرد به سرعت تحریک می شود. اگر در هر قسمت از این سیستم اختلال ایجاد شود باعث کاهش حس بویایی می شود. به همین علت در بعضی از افراد جراحی بینی می تواند در فعالیت های سیستم بویایی وی اختلال ایجاد کند.
عمل بینی چه تاثیری بر حس بویایی فرد دارد؟
همانطور که گفته شد حس بویایی یکی از مهم ترین حواس پنجگانه می باشد. فرد بعد از جراحی بینی امکان دارد حس بویایی خود را کمی از دست بدهد. البته این موضوع کاملا موقتی می باشد و قابل درمان است. پس از جراحی رینوپلاستی، تورم در بینی ایجاد می شود و از حس بویایی کاسته می شود. به دلیل ارتباط نزدیک دو حس چشایی و بویایی، هنگامی که بویایی شما کم می شود، بر حس چشایی نیز تاثیر می گذارد. توجه داشته باشید اگر نگران حس بویایی خود هستید، می توانید نزد یک متخصص با تجربه و ماهر روید تا مشکل شما را به خوبی حل کند.
آیا بعد از جراحی بینی از حس بویایی کاسته می شود؟
اگر بخواهید به مشکلات بویایی پس از جراحی بینی بپردازید، باید نگاه دقیق تری به میزان عملکرد سیستم بویایی داشته باشید. بعد از اینکه بینی عمل شد، گاهی به میزان قابل توجهی تورم در درون بینی ایجاد می شود. تورم در عملکرد سیستم بویایی و رشته های عصبی فرد اختلال ایجاد می کند. اغلب با تورم، جریان هوا به درون بینی از بین می رود. همچنین در رشته های عصبی بویایی اختلال ایجاد می کند. این اختلال در فرآیند بویایی نیز مشکل ایجاد می کند.
علاوه بر این موجب می شود که از حس بویایی بعد از جراحی بینی کاسته شود. گاهی اوقات در هنگام آنفولانزا و سرماخوردگی احساس بویایی به علت تورم در ناحیه بینی کم می شود. به همین دلیل حس بویایی کمی ضعیف می شود.
از بین رفتن بویایی معمولا در کدام مدل بینی مشاهده می شود؟
اگر قصد دارید از تاثیرات جراحی بینی بر حس بویایی با خبر شوید، پس لازم است آن بینی که ریسک اختلال بویایی را بیشتر می کند به طور دقیق بشناسید.
هر چقدر بینی کوچکتر و استخوانی تر باشد، سبب بروز اختلالات تنفسی و بویایی در فرد می شود. به طور مثال کسانی که قصد دارند با جراحی بینی فانتزی بینی خود را به فرم عروسکی در بیاورند باید کاهش حس بویایی، خر و پف های شبانه و آپنه خواب را تحمل کنند.
چقدر زمان لازم است تا حس بویایی به حالت قبل بازگردد؟
با برطرف شدن تورم پس از جراحی بینی حس بویایی بهبود پیدا می کند. در اکثر بیماران، ۳ تا ۶ هفته زمان لازم است تا حس بویایی بازگردد. گاهی اوقات در موارد بسیار نادر، حس بویایی برای همیشه از دست می رود. البته به یاد داشته باشید این رویداد بعید می باشد و هنوز گزارشی در این موضوع تهیه نشده است. اکثر بیماران رینوپلاستی می گویند که پس از جراحی حس بویایی آن ها به طور کامل بهتر شده است. دلیل این اتفاق را می توان به قرار گرفتن مجاری بینی در وضعیت نرمال و صاف شدن تیغه بینی نسبت دهیم.
چگونه اختلال بویایی را پس از جراحی بینی درمان کنیم؟
برای اینکه به این سوال پاسخ دهیم، باید بدانید بعد از جراحی بینی بررسی بسیار دقیقی از ساختمان بینی و سیستم بویایی فرد به طور کامل انجام می شود. هنگامی که پزشک ساختمان تنفسی فرد را بررسی می کند می تواند مشکل را به طور دقیق حل نماید. پزشک از بینی عکس برداری می کند و مشکل اصلی که سبب اختلال بویایی شده است را برطرف می کند. پس از اینکه این مرحله تمام شد، اگر پولیپ و تورم سبب ایجاد مشکلات بویایی شود جراح بینی دارو تجویز می کند. داروهای استروئیدی به صورت اسپری و قرص درمان را ساده تر می کند.
۰ دیدگاه